SCURT ISTORIC

Află mai multe despre trecutul bogat

Existența neîntreruptă de două milenii a stațiunii a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, considerate un „dar al zeilor” și de pitoreasca așezare a stațiunii într-o vale adăpostită de munți, de o frumusețe aparte.

În perioada civilizației romane stațiunea a constituit un important punct de atracție pentru aristocrația Romei antice. 
Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii veniți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercule.

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.


După 1718 (anul Păcii de la Passarovitz), Băile Herculane au devenit parte a Imperiului austriac, iar din 1736 s-a pornit reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta stilului baroc austriac.

În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea regelui Carol, reclădește băile și menționează existența termelor. Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, care are emergența sub Hotelul Roman. 

Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina a Austriei, ca și împăratul Franz Iosef, cel care în 1852 menționa Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. 

Împărăteasa Elisabeta a Austriei (mult mai cunoscută cu numele Sisi) consemnează în jurnalul său intim că „Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare”.

 

După 1718 (anul Păcii de la Passarovitz), Băile Herculane au devenit parte a Imperiului austriac, iar din 1736 s-a pornit reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta stilului baroc austriac.

În decursul secolului XX, dotarea tehnico-edilitară a evoluat, ca și diversificarea metodelor de tratament, de la cura balneară clasică la diverse metode de fizio și electroterapie, masaje, acupunctură, etc. conferind stațiunii un înalt grad de atractivitate la nivel național și internațional.

Multiplele mijloace de recreare și divertisment, restaurante, baruri, terase de vară, bazine de înot cu apă termală, saună, masaj, etc., precum și posibilitățile de drumeție și excursii în Băile Herculane și pe Valea Cernei au constituit o atracție în plus pentru vizitatori și turiști.

După 1990, stațiunea și-a pierdut treptat atractivitatea, înregistrându-se o degradare constantă a patrimoniului specific (clădiri, infrastructură și servicii), în condițiile unui proces de privatizare care nu a contribuit la relansarea stațiunii, reducându-se numărul de specialiști, în special al celor cu profil balnear, dar și al vizitatorilor / turiștilor.

HOTELUL TRAIAN

O Comoară Arhitecturală și Istorică

Hotelul „Traian” din Băile Herculane este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Băile Herculane. Hotelul a fost construit în perioada împăratului Franz Joseph al Imperiului Austro-Ungar și a fost denumit inițial Rudolf, după numele unicului fiu al lui Franz Joseph.

Hotelul „Traian” a fost construit în intervalul 1869-1871, pe baza planurilor arhitectului vienez Carl Wilhelm Christian von Doderer. După primul război mondial, a fost cedat României și a primit numele de Hotel Carol, continuând să fie folosit până la închiderea din 2005, din cauza degradării.

Imobilul este înregistrat în lista Monumentelor Istorice, aprobată cu Ordinul Ministerului Culturii și Cultelor cu nr. 2314/2004, cu modificările ulterioare, având codul: CS-II-m-A-11002. 

Cu o suprafață de 1853 mp construiți, Hotelul Traian are 74 de camere, un teren de circa 1.900 mp și o clădire de 1.800 mp ce se continuă printr-o terasă către clădirea Cazinoului.

Hotelul a fost martor la numeroase evenimente istorice și a găzduit personalități importante din întreaga lume, inclusiv membri ai familiei regale a României și artiști celebri. A devenit un punct de referință cultural și istoric pentru Băile Herculane, aducând notorietate stațiunii și contribuind la atragerea turiștilor.

Datorită valorii sale istorice și arhitecturale, are potențialul de a deveni un centru turistic de succes, contribuind la conservarea patrimoniului cultural și oferind turiștilor o experiență unică într-un cadru istoric deosebit.

Hotelul Traian, cunoscut anterior sub numele de Hotel Carol, este o bijuterie arhitecturală și istorică situată în inima stațiunii Băile Herculane. Arhitectura sa neoclasică, cu elemente decorative elegante și un exterior impresionant, reflectă stilul arhitectural al perioadei sale de aur.